Magyarországon 2019 ősze óta elérhető a Motivációs Térkép, egy egyedülálló és egyszerűen alkalmazható eszköz. Az energiák mérése által támogatja a vezetőket és csapatokat, hogy jobban teljesítsenek, valamint stratégiai szinten is lehetővé teszi a szervezeti változások sebességének megsokszorozását. Ezzel fokozza az egyének és a csapatok teljesítményét, lelkesedését, munkabírását, sőt, a lojalitást is.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

A Motivációs Térkép Teszt kitöltése után egy részletes elemzés rámutat az egyén és a csapat fő mozgatórugóira, hogy számukra a múlt, a jelen, vagy a jövő a legfontosabb. A teszt számszerűen ki fogja mutatni, azt is, hogy az alábbi motivátorok közül melyik mennyire fontos az adott egyénnek, majd az egyéni Térképekből kiindulva a csapatnak. Sőt, azt is megtudhatjuk, hogy ezek a motivátorok mennyire vannak kielégítve, tehát azt, hogy az adott egyén mennyire van a helyén a jelenlegi pozíciójában, és milyen változásokat kell eszközölni ahhoz, hogy ez az elégedettség növekedhessen.

Igen, nagyon fontos: Az esetek döntő többségében a kiégésre nem a fizetésemelés ad gyógyírt – bár ez mindig jól jön, nyilván! Sokkal inkább az, hogy az egyénnek mit kell tennie annak érdekében, hogy megtalálhassa a lehetőségek és az igényei között a boldog egyensúlyt.

A kilenc motivátor tehát:

 

A teszt alapján tehát számszerűen sorrendbe tudjuk állítani a kilenc motivátort, és azt is meg tudjuk vizsgálni, hogy az egyénnek önmagában, illetve a csapattal együtt van-e olyan motivációs konfliktusa, ami megzavarhatja a működést.

Például ha egy csapatban valakinek a Barát a legfontosabb mozgatórugó – hogy a csapat együtt maradjon, hogy érezhesse, hogy összetartoznak.

Ez a munkatárs kimondva vagy kimondatlanul konfliktusba keveredhet olyam kollégával, akinek az irányítás, a hatalom mindennél előrébb való. Ha ezzel tisztában vagyunk, akkor egyrészt erről tudunk beszélni, másrészt konfliktus esetén látjuk a valós okokat – ami óriási előrelépés a megoldást illetően.
Amennyiben kíváncsi vagy arra, hogy pontosan mit takar egy Motivációs Térkép elemzés, olvasd el az esettanulmányt.